Godkänd utbildningsgivare
Våra utbildningar är godkända av BYN och TYA
Svar på vanligaste frågorna om att utbilda sig till kranförare
Spännande kursveckor för terminen – delta i klassrum eller digitalt
I tider som dessa känns utbildning som en solklar väg till att skapa säkerhet och trygghet.
För att kunna ge dig, som vill gå som privatperson, mer information om vad du behöver för att uppnå dina mål, kontakta oss direkt. Vi startar utbildningar på lyftande maskiner så fort det finns tillräckligt många deltagare. På Tornkran genomförs endast utbildningar för företag.
Som företag kan du höra av dig om egna önskemål och utbildningstillfällen. Vi utbildar på alla typer av lyftande maskiner.
Personlig och flexibel inlärning
Vi fokuserar på att skapa en positiv inlärningsupplevelse som tar hänsyn till individuella behov och styrkor. De som redan gått utbildningen har uppskattat vårt engagemang och vår moderna inlärningsmetodik.
För att erbjuda den bästa möjliga utbildningen har vi möjlighet att ta emot deltagare både fysiskt och digitalt. Vi förstår att det kan finnas olika omständigheter som gör det svårt att närvara personligen, och därför finns det möjlighet att delta digitalt. Oavsett om ni väljer att delta på plats, online eller i en kombination, kommer vi att säkerställa att ni får samma höga kvalitet och engagemang från våra instruktörer och team. Detsamma gäller för de arbetsgivare som tagit emot våra elever på praktik.
Stockholm och hela landet – vi utbildar överallt
Varje kursstart inleds med en intensiv vecka av teoretisk undervisning följt av praktisk träning i Stockholm. Dessutom reser vi ut till i landet för att erbjuda utbildning på arbetsplatser.
Vi ser fram emot en termin fylld med spännande kunskap, lärande och framsteg. Tillsammans kommer vi att skapa en inspirerande och givande kursupplevelse. Tveka inte att kontakta oss på Utbildning med era önskemål och frågor.
Hör av dig på Utbildning@kranbolaget.se
Ny regelstruktur gäller från 1 januari 2025
För lyftbranschen har det länge varit AFS 2006:6 som varit en "musthave". Denna är snart ett minne blott. Den 1 januari 2025 ersätts denna författning av föreskrifter i en ny struktur. Arbetsmiljöverket har sorterat om alla paragrafer i sina nuvarande 67 föreskrifter till att bli endast 15 nya föreskrifter.
Men oroa dig inte för det, som elev på Kranbolaget utbildning förser vi dig alltid med det senaste inom lagar och regler. Alla ni som gått en utbildning via den digitala plattformen hos oss kommer också kunna logga in på utbildningsplattformen och hitta viktigaste förändringarna i Arbetsmiljöverkets regelverk för sin specifika kompetens. Ni som utbildats tidigare kan höra av dig och få en faktalänk.
Ett brett arbetsområde för lyftande maskiner
Att arbeta med lyftande maskiner kan ta dig in på många olika yrkesområden. De lyftande maskinerna var historiskt sett varit helt nödvändiga för att effektivisera arbetet inom alla yrkesområden i samhället.
Den snabba utvecklingen av tekniken och styrkan i de lyftande maskinerna ger helt nya möjligheter för transport-, industri-, bygg- och hamnarbetet att effektiviseras. Därför kan du som utbildar dig på lyftande maskiner också tillämpa dina kunskaper inom många olika arbetsområden.
Vi kan lyft - oavsett om det är faktiska lyft med avancerade maskiner, stora kunskapslyft för enstaka individer eller utveckling av hela organisationer. På en tuff arbetsmarknad är det den som har de bästa och tydligast verifierade kompetenserna som klarar sig bäst.
Vidareutbildning eller byta bana helt
Det finns stora möjligheter idag att utbilda sig vidare. Detta är något som kan hjälpa dig som riskerar att bli uppsagd eller kanske redan har blivit det. Finansiera det genom någon av de fonder som tar kostnaderna för utbildningar. Trygghetsfonden, TSL, är ett av flera trygghetsråd där man kan söka stöd om man blivit uppsagd. Vilket trygghetsråd eller omställningsorganisation din organisation tillhör styrs av den bransch du arbetar i. Med omställningsstöd kan drömmen om förarutbildningen bli sann.
Klicka här för att ladda ner vår utbildningsfolder
För uppgifter om kursstart, pris och plats kontakta
utbildning@kranbolaget.se
Tel. +46 (0) 735 133 723
ALLT PÅ ETT KORT
Upplägget där kompetenserna säkerställs via arbetsmarknadens parter och BYN:s högt ställda krav lever vidare och utvecklas ständigt. Här har vi på Kranbolaget utbildning gått ett steg längre. Som första aktör i Sverige, registrerar vi nu även kranförarkompetenser via ID06 kompetensdatabas.
Ta också med tanken på att dina kranförarkompetenser nu kan registreras på ett och samma kort! Kranbolaget kan givetvis hjälpa dig att registrera* dina tidigare kranförarkompetenser på ditt ID06 kort. Kravet är att du har yrkesbevis eller att du har utbildat dig via Kranbolaget tidigare.
ID06 Historiskt
Idag registrerar vi kompetenserna digitalt. Men låt oss backa. Allt började för nästan 60 år sedan, i 1962 års avtalsrörelse då tog man fram vilken yrkeskategori och lönenivå som en maskinförare skulle ha. Utbildningarna började då kräva omfattande teorikunskaper som berättigade maskinföraren till ett Förarbevis och därmed högre veckolön. Förarbeviset var därmed fött!
Sveriges yngsta tornkranförare tar studenten
En helt ny utbildningsväg har öppnat sig med hjälp av Kranbolagets utbildningsmodell M3 i samarbete med Katrineholms tekniska college.
“Det är spännande att testa på något nytt som inte direkt så många andra väljer”, säger Melvin själv.
Inför studenten producerades filmen om Melvin, pionjären som banade väg för fler att kunna utbilda sig till tornkranförare redan på gymnasiet.
Kranbolaget fick där frågan om vad vi erbjuder för utbildning och Dennis Nyberg, Rektor / VD Kranbolaget, svarar:
"Vi på Kranbolaget har kunnat bistå med specialistkunskaperna inom körteknik, arbetsmoment, människans roll på arbetet och inte minst säkra lyft. Dessutom har vi kopplingen till näringslivet."
Bakom kulisserna
Vi är så stolta över att kunna erbjuda elever utbildning tidigt i sina yrkesval, i samarbete med Katrineholms Tekniska College, som i dagsläget leder till arbete redan efter studenten
Prenumerera på vårat NYHETSBREV
Vi skickar nyhetsbrev till dig - utkommer ca 4 ggr/år. Här bjuder vi dig på nyheter, tips och erfarenheter som rör allt kring kranar, lyft och nya regelverk.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Du går en grundutbildning på ca 5-10 veckor med teori och praktik. Efter godkänd grundutbildning följer en lärlingstid på 2 år med lön, där du jobbar som självständig kranförare på en arbetsplats. Under din lärlingstid har du ett handledarstöd. Kostnad och utbildningstid varierar beroende på förkunskaper och vilken typ av utbildning du ska gå. Vi på Kranbolaget utbildar för alla som vill bli kranförare. Redan på gymnasienivå kan du välja kranföraryrket genom Katrineholms Tekniska College har en gymnasielinje med inriktning kranförare.
Ja, alla våra utbildningar kan du gå som privatperson. Läs även ”Hur blir man kranförare?”
Vår utbildningsmodell M3 göra att det är enkelt att lära sig oavsett om du tycker att det är svårt att läsa mycket eller inte. Det finns många lättförståeliga, korta filmsekvenser, självtester och lärarstöd via webb eller klassrum som ger snabb inlärning. Den tjocka lärobokens tid är förbi.
Ska du arbeta på en byggarbetsplats MÅSTE utbildningen ske genom en BYN-godkänd utbildningsgivare. Kranbolaget Utbildning har utbildat mer än 600 förare där vi erbjuder sådana utbildningar sedan 20 år tillbaka. Alla kranutbildare är inte BYN-godkända.
Tidigare erfarenhet av bygg- och anläggningsbranschen är inget krav, men ett stort plus. Studierna anpassas efter dina förkunskaper. Vi kommer komplettera med de kunskaper du saknar för att uppnå godkänd utbildning.
De främsta egenskaperna en kranförare behöver ha är en säkerhetsmedvetenhet, stresstålighet och god kommunikationsförmåga. Psykisk och fysisk god balans. Du måste ha fyllt 18 år.
Både ja och nej. Det är enklare än många tror då det bara är två spakar som styr kranen, men det är inte heller bara att dra i spakarna och tro att lasten landar där du vill. Det är en hel del att tänka på eftersom lasten är hängande när du förflyttar den med en kranarm. Det ställer stora krav på kompetensen hos föraren. Just därför är en bra utbildning grunden för allt.
Alla på bygget har ett delat ansvar. Så fort du valt att lyfta lasten har du som kranförare huvudsakliga ansvaret. Utöver det är det ditt ansvar att se till att kranen sköts om, exempelvis hålla ordning på utrustning och hålla kontakten med kranens ägare så att nödvändig service sker.
Nej, det är inget måste. Självklart är enklare att ha så god sikt som möjligt, men med hjälp av kamera och kommunikation med lastkopplaren kan man lyfta även när man inte ser lasten.
Det finns alltid en gräns för hur mycket det får blåsa vid varje lyfttillfälle. För att sätta gränsen gör du som kranförare en riskbedömning. I riskbedömningen tar man hänsyn till vikt och storlek på lasten.
Yrket tillhör ett av de säkrare på en byggarbetsplats. I din utbildning lär du dig steg för steg att bygga upp en kunskap och kompetens som ger en säkerhet. Du får öva många gånger på olika moment tills du känner dig tillräckligt säker för uppgiften. Säkerhetsmedvetenhet är en viktig inställning i allt du gör.
Ja, det är nog den säkraste platsen på bygget. Nere på marken har du många fler riskfaktorer att tänka på. Säkerhetsmedvetenhet är en viktig inställning i allt du gör på en byggarbetsplats, oavsett om du befinner dig högt upp eller på marken. De gånger du behöver röra dig runt på kranen så finns räcke och fallskydd som stöd.
Man har alltid rätten att pausa och åka ner för att gå på toaletten, men det finns också finurliga lösningar.
En kranbil är ett lastbilschassi med en påmonterad kran. Den kan transportera last på flak. En Mobilkran är ett fordonschassi med tillhörande kran som enbart är till för att lyfta last. Dessa maskiner kräver helt olika utbildningar.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
BYNs nya utbildningsavtal fr.o.m juli 2020
Avtalet syftar till att tillförsäkra lärlingen en bred grundläggande kompetens med hög kvalitet som stärker yrkets status och möjliggör för personer i olika yrken, att efter hand vidareutvecklas i sina yrkesroller i branschen.
Yrkesutbildningsavtalet syftar också till att säkerställa branschens kompetens och kompetensförsörjning. En bred och kvalitetssäkrad grundutbildning samt en verksamhetsanpassad kvalificeringstid ger företagen den grund som. Som godkända utbildningsgivare för BYN och TYA lägger Kranbolaget ribban högt. Vi siktar alltid på att överträffa branschorganisationernas riktlinjer och målbeskrivningar i varje utbildning vi genomför.
Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) och Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) i en tät samverkan för ett bättre utbildningssystem.
Vid frågor angående utbildningar kontakta:
Mikael Widerdal
+46 (0) 735 133 723
utbildning@kranbolaget.se